Wednesday, April 15, 2009

AGENDA MELAYU VS SATU MALAYSIA...

Masih hangat tentang isu berkaitan kabinet baru dan pelupusan MECD. Apa pun yang ada dalam benak pemikiran PM rasional di sebalik pelupusan ini, pastinya bukan untuk menghapuskan agenda melayu dan bumiputera.

Pendekatan perlaksanaannya yang barangkali bakal mengalami perubahan.

Jurublog yakin, agenda melayu di bawah DS Najib akan terus dijayakan, tetapi semestinya akan disesuaikan dengan pendekatan konsep Satu Malaysia yang bakal diperincikan hari ini.

“Rakyat diutamakan akan merentasi seluruh lapisan masyarakat dan kumpulan etnik di setiap pelosok tanah air. Tidak ada sesiapa yang patut merasakan diri mereka tercicir atau terpinggir daripada wacana nasional”.

Konotasi ‘Agenda Melayu’ hari ini sudah terlalu terdedah kepada serangan sinis dari pelbagai pihak termasuk sebahagian dari melayu yang menganggap apa saja, asal datangnya dari pihak pemerintah ‘tidak relevan’ dan apa saja yang mereka bawa paling ‘up-to-date’.

Konotasi ‘Agenda Melayu’ sudah meninggalkan stigma yang secara tidak langsung akan membentuk tembok persepsi yang menyebabkan terhalangnya pembinaan konsep Satu Malaysia.

Orang melayu tidak boleh lagi mengamalkan konsep ‘bertegang urat’ mempertahankan satu-satu konotasi yang melambangkan maruah dan kebanggaan orang melayu, sehingga pengisian sebenar ke arah pencapaian agenda melayu akhirnya hanyut begitu saja.

“Hanya disebabkan tidak sependapat dalam menentukan nama anak yang baru dilahirkan, anak tersebut akhirnya membesar tanpa ‘surat beranak’ dan telah menjejaskan seluruh masa depan mereka”.

NGO atau pertubuhan melayu mempunyai berkebolehan luar biasa dalam hal-ehwal ‘bertegang urat’ tapi kosong dalam keupayaan untuk mengisi agenda melayu yang telah tersedia diperuntukkan dalam perlembagaan sejak merdeka.

Hari ini, orang melayu harus bertindak dan berusaha meletakkan diri mereka sebagai ‘beneficiaries’ sebenar kepada maksud tersirat agenda melayu yang bakal diterjemahkan melalui konsep Satu Malaysia.

Janganlah bising-bising…!!

Orang melayu ni pun satu hal. Ada rumah banglo dan jadi tuan tanah gedaung, tapi bagi tau satu alam di mana tempat simpan harta, bagi tau kod kunci rahsia pada umum. Akhirnya segala tok nenek pencuri dan penyamun senang-senag boleh masuk dan samun semua harta milik kita.

Ada juga kalangan orang melayu sendiri yang memberi ‘kunci pendua’ keselamatan dan kedaulatan bangsa kepada bukan melayu. Apa saja yang orang melayu dan kerajaan lakukan untuk memenuhi agenda melayu semuanya kena ‘intercept’.

Akhirnya agenda melayu tersadai di tengah jalan dan ‘penyek-penyek’ dilanggar oleh kenderaan ‘multi-excel’ bukan melayu.

2 comments:

 1. tu la deh...
  nak tolong melayu... yang melayu dok melalak bagi tau orang nak tolong... ada agenda len la maksudnya bila DSN buat macam tu...tak kan nak biaq ja melayu terus layu...

  yang anuar nak buat malaysian malaysia tak bising plak...yang nak kesamarataan tak pulak melayu ni melalak-lalak bantah...hak sama rata disokong pulak oleh orang melayu PAS dan PKR....

  bodoh botooolll lahhhh...

  ReplyDelete
 2. Tula...yang dikatokan bodoh tak boleh diajar, pandai tak boleh diikut..

  ReplyDelete