Sunday, April 1, 2012

ANWAR UNJUR SUPAYA IKUT SUNNAH NABI MUHAMMAD SAW...

Sebahagian komen dari anonymous yang dipetik dari blog gap...

Jaminan Anwar, tidak akan balas dendam Oleh: MOHD ZAILANI ABD RAHMAN Tarikh: April 1, 2012

KOTA BHARU - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan beliau tidak akan membalas dendam terhadap pemimpin Barisan Nasional (BN) sekiranya berjaya memerintah negara selepas Pilihan Raya Umum 13 (PRU13) nanti.

Anwar berkata, beliau sedia memaafkan pemimpin yang melakukan pelbagai kezaliman kepada dirinya juga berharap rakyat mengambil sikap sama terhadap kesalahan pemimpin BN yang menyalahgunakan harta negara.

“Saya sama sekali tidak akan dera atau mengambil sikap untuk membalas dendam biar pun pelbagai perkara dan ancaman dihadapkan kepada saya dan rakan sekarang. Saya pernah melalui keadaan paling teruk dalam kehidupan, tetapi itu tidak menjadi dendam.

“Sama seperti saya lakukan terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad yang menuduh pelbagai benda, namun selepas keluar saya tidak mengambil sikap membalas dendam terhadap perbuatannya,” kata ketika berucap depan 10,000 penyokong di Padang Perdana di sini, malam kelmarin.

Komen kepal nasi: Inilah strategi seni mempertahankan diri yang terbaik dari Anwar. Jalan pintas yang boleh menyebabkan rakyat lupa terus akan segala masalah peribadi ciptaan sendiri yang menyebabkan diri sendiri telah menyepit diri sendiri. 

Sun Tzu berkata, The best defence is a good offence. Maksudnya, Sebelom kito kono kirap, kito kirap orang dulu. 

Tapi pendekatan seni mempertahankan diri cara Anwar jauh lebih advance dari kaedah Sun Tzu. Dia guna kaedah mulia yang diunjurkan oleh Nabi Muhammad saw, iaitu beritahu rakyat bahawa beliau bersedia memaafkan setiap kesalahan orang lain jika dapat merampas putrajaya. Kenyataan ini pula dibuat di Negeri Serambi Mekah.

Bukan saja guna pengaruh jawatan menteri kewangan untuk sebat 445 juta dengan Quek Leng Chan, Sunnah nabi pun mahu dirasuah kepada rakyat supaya beri PKR undi agar boleh rampas Putrajaya.!!!

3 comments:

 1. Mulianya Nuar...Inilah pemimpin yang dicari-cari oleh rakyat. Dia tak membalas dendam kepada Tun M, cuma dia failkan saman RM100 juta terhadap Tun M kerana memecatnya daripada jawatan TPM..

  Nuar, Nuar, kalau tak menipu bukan Nuar namanya.

  ReplyDelete
 2. tak berdendam kepala hotak dia???? jokiden, saman tu satu hal! dia kerah beratus ribu rakyat berarak menentang kerajaan masa tu, jadah apa? menyusahkan semua orang di kl nak berniaga, membeli belah & bekerja...cakap mcm kapla anu dia!! laknat punya manusia!! sampai matipun aku tak percaya manusia anu bengkok ni!! dah puas membodohkan orang dgn rancangan PM16sept dia, ada hati nak jadi PM konon!! ko boleh jadi PM nwar...dalam mimpi ko! selamat bermimpi!
  Allah bg peluang hidup utk ko cerminkan muka ko tiap2 hari tp ko buat2 buta tak nampak muka ko yg dah mcm bertanduk tuh! sakit hati betul aku dgn manusia2 munafik ni! kalu puak2 pas boleh terbeli jiwa dgn lakonan palsu nwar ni aku tak pelikpun sbb mrk dah lama mkn lakonan palsu tok guru mrk yg maksum tu!!

  ReplyDelete
 3. Jangan lupa, statement dibuat adalah pada 1 April (April Fool). Saja nak buat lawak. Yang heran, semua mangkuk2 yang mendengar terliur lako-lako!!!. Inilah jadinya kalau dah buta segala-galanya.

  ReplyDelete