Tuesday, June 18, 2013

A MASTER OF CAMOUFLAGE : CHAMELEON KJ



Regina Lee, bekas wartawan Makaysiakini telah dilantik sebagai Setiausaha Akhbar Menteri Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaludin.

Memang lantikan itu adalah hak prerogatif beliau. Dia boleh lantik siapa dia suka, waima kalau dia lantik saya atau Ramli Simbuk pun, itu adalah hak mutlak dia.

Kuasa prerogatif ini adalah advantage yang diberi kepada seseorang pemegang jawatan. Kenapa? Kerana ruang ini boleh digunakan sebagai kelebihan tambahan untuk memperkuatkan posisi yang sedang dipegangnya bagi tujuan memudahkan dan melancarkan segala misi dan visi si pemegang jawatan tersebut berdasarkan visi dan misi, authority, amanah, tanggungjawab atau agenda parti politik yang diwakilinya. 

Nothing is ever personal. Segalanya berhubungkait dengan kedudukan, mandat, amanah dan anutan ideologi parti dan kerajaan yang diwakilinya.

Siapa dan apakah Malaysiakini? Apa kecenderungan media alternatif ini? Apa anutan ideologi media yang dibawa di dalam penulisan dan artikel mahupun ruangan editorial Malaysiakini? Penulisan yang bagaimanakah yang sering mendapat "highlight" di ruangan Malaysiakini? Bahan berita, idea dan percernaan idea apa dan bagaimana yang menjadi keutamaan Malaysiakini?

Apakah semua jawaban kepada persoalan ini akan memberi rumusan bahawa apa yang dibawa oleh Malaysiakini ini secocok dan sealiran dengan ideologi, percernaan idea, visi dan misi kerajaan serta parti yang diwakili oleh Khairy Jamaludin?

Undang-undang mahir tapi bicara kalah, adalah sia-sia. Otak bijak tapi hidung masih berhingus pun tidak boleh nak diletakkan harapan. Kelulusan tinggi tapi akal cetek pun tidak membawa ke mana. Dilihat  cerdik tapi kebodohan terserlah. Pandainya tak boleh dijadikan suluh bendang negeri, bodohnya tak siapa yang berupaya mendidik. Butanya dalam kesombongan tidak mahu dipimpin. Celik tapi tuli tak mendengar tunjuk ajar.

Tiada apa yang boleh mendatangkan benafaat terhadap parti dan kerajaan yang diwakili terhadap perlantikan prerogatif yang dibuat oleh KJ, melainkan ia hanya mendatangkan benafaat kepada diri dan agenda sendiri.

Mengamanahkan tanggungjawab kepada Regina Lee samalah seperti mengamanahkan sawah bendang kepada penanam jagung. Padi entah ke mana, akhirnya orang kampong dipaksa dan terpaksa menukar manakan ruji kepada makanan jagung.

Ke arah mana golongan belia mahu dihalakan oleh KJ? KJ mahu belia berfikir cara mana? KJ mahu belia jadi apa? Kecenderungan yang bagaimana yang KJ mahu gembeling pemikiran dan budaya belia hari ini?

Jika difikir dan dianalisa semua persoalan dan kemungkinan-kemungkinan apa sebenarnya yang KJ mahu lakukan, tiada jawaban yang lebih tepat melainkan Menteri Belia ini hanya mahu menjadi pemimpin populis yang menjadi igauan segenap penjuru. 

Dia mahu menjadi "darling" kepada akhbar perdana pro kerajaan. Dia juga mahu menjadi "darling" kepada media pro-pembangkang. Dia mahu media perdana dan media pro-pembangkang sama-sama menjadikan dia sebagai ikon tunggal orang muda yang paling dinanti-nantikan. 

Dia juga mahu dirinya dikenali sebagai sebagai Ketua Pemuda UMNO yang berkebolehan dan berkeupayaan untuk memperjuangkan agenda golongan muda melayu yang trendy. Dia juga mahu dikenali sebagai pemimpin muda "Masakini" yang paling relevan untuk semua keadaan, semua ideologi dan semua segmen anak muda. 

Dia mahu dilihat sebagai "ikon sesumpah" yang paling relevan untuk mewakili semua segmen golongan muda yang wujud di Malaysia. Expectation beliau, dengan cara populis ini kononnya seluruh segmen belia akan dapat ditarik. Seterusnya kerajaan BN akan mendapat sokongan majoriti anak muda di atas pengaruh peribadi Khairy Jamaludin.

Pendekatan populis ala-sesumpah belum pernah berjaya di negara ini. Buktinya, Anwar sampai sekarang walaupun popular masih gagal menggapai kuasa. DS Najib sendiri akhirnya tertipu dengan pendekatan populisnya terhadap masyarakat cina.

13 comments:

  1. Ini lah dia, nak popular punya hal.. terambil setiausaha akbar yang sympathetic kepada perjuangan DAPigs... KJ dah kalut, sepatutnya cari dari golongan mereka yang bermatian memenangkan KJ semasa piliharaya yang lepas. Apa tiadakah anak-anak muda dikalangan Pemuda UMNO yang layak ? Pemuda perlukan Ketua yang baru... Bukan macam KJ ni...

    ReplyDelete
  2. Ini lah kepala baru CIA...Anwar dah blown,Mat Cover Magazine ni lah pengganti nya.Suatu ketika dulu di kerjakan cukup2 Tanahair kita..di rompak semau2nya..konon seantero Malaya takde yg se genius dia..dia lah satu2 nya yg tercerdik..Sesungguh nya kami tak pernah lupa.
    Kadang kadang terfikir ada kah kerajaan kepimpinan Melayu ini sejak bermula dari Pak Lah Tdo sampai ke Najib memang nak sangat serahkan kuasa kpd kaum Cinabeng...
    Jason..Patrick..Kali..dll..akan mula tunjuk kuku...

    ReplyDelete
  3. Anak Bukit JelutongJune 19, 2013 at 11:07 AM

    Salam.

    Aku tergamam.

    Tak faham.

    Tak reti.

    Mengapa ini yang berlaku.?

    Tak takutkah "pisang berbuah dua kali"?

    ReplyDelete
  4. KJ,
    Sila batalkan niat anda untuk melantik orang itu, jika tidak hadapilah saat kejatuhan anda pada pemilihan UMNO nanti!

    Mungkin inilah sahaja baghasa yang dimengerti oleh budak hingusan sekor ni.

    ReplyDelete
  5. Contoh bodohnya pemimpin melayu moden yang hilang jati diri.

    ReplyDelete
  6. KJ ni ejen Yahudi rasanya. Nak bersangka baik mcm mana. If dah comfirm golongan babi itu jadi pekerja dia. Otak KJ ni pun otak babi jugak kot. Geram aku.

    ReplyDelete
  7. UMNO tiada pilihan, ceraikan Najib..........

    ReplyDelete
  8. Tindakan najib yang paling mengecewakan ramai bloggers ialah tunduk pada KJ. Amat2 mengecewakan.

    ReplyDelete
  9. Setuju dgn Harimau Kumbang..........bukan semua MELAYU mudah lupa atau selalu tidur macam BAPAK METUA dia.TOLAK TROJAN HORSE ANUWAR......

    ReplyDelete
  10. REGINA LEE jadi Press .....
    JASON Lo ....
    Najib hilang pedoman bagi lesen Besar ke KJ buat suka hati , tanpa sensitif kapada orang Melayu.Nak ambik ati Ah Beng dan bapak nya Ungker Kit ?
    Dong Zhong mesti senyum, sebab, gertak Najib, semua gelabah.

    DEMI demokrasi dalam UMNO ,tunggak BN,KJ wajib di cabar di PAU,wajib di kalahkan di tolak keluar ,secara besaran sebab:

    A:KJ sebenarnya, enak, dalam latihan untuk menjawat Perdana Menteri sebab KJ banyak masa dan ,ramai coffee boys suruhan , juga dapat munafaat bermacam sumber di dalam KBS, sehingga KJ :
    A:MerangkapPersuruhjaya (Pelatih) SPRM (MACC) dalam hal bola sepak yang menjadi bidang kepintaran nya sejak MYTEAM sokong Tony Fernandez.
    1.:Merangkap Presden BAM
    2.:Merangkap Preseden HOKI
    3.:Merangkap Prseden Kayoh Basikal
    4:Merangkap, Acting Preseden Ladies Lawn Tennis.
    5:Jurubahasa Inggeris(OXON Accent) Resmi Hoki Federation.
    6:Chief Negoatitor HOKI Federation.
    7:Chief MORAL POLICE officer BAM.
    8:Chief BELASAH Officer ASUM(sebab Kabinet mesti lulus penyertaan Shahidan.
    9: 2017 punya Games cabinet paper siap dalam 45 hari aja.

    B:DYMMSultan Pahang ,selaku Presiden sangat sabar dalam issue campurtangan Menteri tak sampai 45hari ( OXON panggil 30 day wonder).(Jerman WUNDERKINDE)

    C:Bukankah mulut Khairi merupakan ahli politik dan menteri yang amat suka campur tangan dalam semua issue negara, yang akibat kan super over governance.
    Wal hal,1M Najib ( bapak sekolah cina),telah mengamal kan government know least.
    D: KJ melawan arus.
    Perangai macam DAP, cuka cari pasal dan memang mencari issue,sebab tak ada
    kerja.,nak lebih Ah Beng dari Ah Beng.
    Teeeeerpaksa ambil superkiasu Regiina,.sebab mau ikut macam Najib yang masih nak ambil hati nak jaga hati kelompok inner circle KJ termasuk Jason Lo """LEts go for Pork CHOPS PORRRK CHOOOOOPS"" bila rasa lapar dan mengajak pekerja melayu islam pergi melihat nya menterkerdarah POOOORK CHOOOOPS".

    Dulu KJ Join in kut ? (nak jaga reputasi liberal nya dan kesamarataan kunun ,

    E:Sibuk main dram di pesta belia ,tendang bola sepak untuk dapat kan cover publisity.

    1 Semenjak jadi SIL, suka Publisiti,mulai masuk cover boy GQ.
    2..Aksi aksi 1M+1M .Lebih Najib dari Najib.
    3. Giat lakon kan P.EM wannabe(macam saperti penasihat ekonomi Negeri Selangor)
    4.Amal New politik macam saiffudin dan adam tanjung malim.
    5.Penaung- KJ Fan kelab dan KJ International Fan Klab(UK Chapter)..
    6.Suka Engage dan inklusive- serupa Najib.
    7.Pamir kan Kelainan - serupa Najib
    8.Merangkap Menteri - Kementerian National Reconcilation
    9.Ucap ucapan Ketua Jurucakap Kabinet
    10.Ucap ucapan Ketua Jurucakap BN
    11.Urus kerja Ketua Kumpulan pencantas Zahid.
    12.Urus kerja Ketua pembangkang dalam kabinet.
    13.Urus kerja Ketua UMUM PR dalam UMNO
    14..Amal kan World view - sukan dan bola sepak macam najib
    15.Tonjol kan peranan sahabat karib AA Rafidah Nor Yaakob dan Tony F Azran dan MUFC.
    16.Sikit sikit sahabat baik PAP .
    17.Terbaik punya kenangan Father 's little boy ,40 years
    ago.( tolong minta kertas tissue)
    18.Idola Harakah.
    19.Loose cannon shoot from the hip Minister for all.
    20.Menteri Kementerian bukan menteri BN.
    21.Banyak latihan dan assignment selaku Trainee No 1 Penolong Perdana
    Menteri . ( Trainee Assistant Prime Minister No 1.)
    22. Mat Super liberal, sama dengan AAX punya kepala.
    23.Banyak menulis suratkapada Majalah Ekonomis UK selaku No 1
    Assistant Foreign minister,(UK Desk)
    24.Merangkap Pelatih Utama SPRM(MACC)
    25.FAM President wannabe Trainee No1.(Sedia Jumpa FAM bila bila aje), Saya menteri tau !!!
    26.Test Market Laboratory untuk Najib (yang tak berani cakap terang terang).
    27. KJ bukan orang Melayu lagi.
    28. Ketua Pemuda hanya sehingga PAU 2013 aje..

    Bukti UMNO mampu bolih dapat berubah nasib SIL.
    Hebat betul Najib 1M 1M4U Volunteer. Hebat betul KJ ! Najib Klone !
    arjuna waspada
    changkat lobak

    ReplyDelete
  11. inilah sikap melayu yg terlebih makan stik...perangai liberal (sekolah/ belajar @ oberc) tak boleh nak sorok dah!! pupus jiwa kemelayuan dlm diri..,hanya tau cari populariti, amanah rakyat boleh letak tepi,,,KJ bukan melayu lagi. Visi nak jadi prdana menteri.

    ReplyDelete
  12. Habis tu korang nak sapa jadi Menteri KBS ? Kalau tak ambik tau pasal persatuan sukan nanti ada yg kata Menteri tak buat kerja ...

    ReplyDelete
  13. Salam hormat,

    Bukankah KJ adalah duplicate DSAI?

    Apa punya malang Melayu/Bumiputera yg telah mengangkat PM Najib semula ke tampuk kuasa sedangkan PERMAINAN REMEH puak-puak Evangelista Bintang 3 DAP yg menguasai golongan Neoliberal Melayu Jewish seperti KJ, Azran Osman Rani didukung pula oleh Nazir Razak yg MENGGAMPANGKAN DEB cetusan idealisme bapa sendiri TIDAK MAMPU DIBACA!

    Apakah kesemua chaotic phenomenon ini menjadi penanda kepada lenyapnya yg dikendong sedang yg dikejar terus tak dapat-dapat di PRU14 kelak? Nauzubillahiminzalik.

    TRAGIS sekali melihat selama 51 tahun merdeka di mana UMNO/BN berhempas pulas membangunkan negara memajukan Selangor khususnya dengan segala macam kemasukan FDI yang AKHIRNYA di kala mercu kejayaan dikecapi ianya SUDAH TERTANGGAL DI GENGGAMAN DAN JEMARI!

    TRAGIS sekali andai melihat setelah 60 tahun merdeka di mana UMNO/BN berhempas pulas membangun dan memajukan negara yg akhirnya WAWASAN 2020 DIGAPAI TATKALA TAMPUK KUASA DI GENGGAMAN DAP!

    Sedar-sedarlah duhai PM Najib dan para pembesar negara! INGAT! kalian akan ditanya atas segala amanah yg dipikul di akhirat sana.

    ReplyDelete