Saturday, January 5, 2013

ADA KE PATUT MAHATHIR HINA ANWAR MACAM TU SEKALI!!!

Tidak tertanggung dek Anwar penampar tangan kiri Tun Mahathir. Sungguh tepat seperti yang dinyatakan Tun M. Beliaulah orang yang paling tahu dan paling layak memperjelaskan kepada rakyat perangai hodoh dan prestasi bekas timbalannya itu.

Antara intipati perangai dan prestasi Anwar yang harus diketahui rakyat ialah;

1. Anwar selalu jadi tukang kutip@curi hasil susu yang diperah oleh orang lain dan dijual pada harga tinggi. Lembu yang kecut tetek kerana susu tak henti-henti diperah, kerbau jantan pulak yang sebat susu dan berjaja merata memberitahu seluruh alam, susu itu kepunyaannya.

Anwar hanya ditugaskan membaca peristiharan penubuhan Bank Islam yang telah dirangka dan direkabentuk oleh Tengku Razaleigh selaku Menteri Kewangan ketika itu.

2. UIA juga sudah diperhalusi penubuhannya sebelum Anwar masuk UMNO lagi. Bahkan alasan itulah yang digunakan Anwar untuk menghalalkan keputusannya masuk UMNO dan meninggalkan ABIM.

Mana mungkin seorang yang hanya memiliki Ijazah Am Pengajian Melayu dan hanya mempunyai pengalaman kerja sebagai Pengetua Yayasan Anda Akademik yang mengambil pelajar gagal SRP dan SPM, mampu merekabentuk produk kewangan Islam terbaik di dunia ketika itu dan merangka sebuah Universiti Islam bertaraf Antarabangsa dengan sekelip mata, iaitu sebaik saja memasuki UMNO.

3. Anwar juga mengambilalih Kementerian Kewangan ketika musim menuai, iaitu ketika kedudukan ekonomi negara ini sedang berada di puncak setelah dibangunkan dengan pelbagai perancangan jangkapanjang ekonomi yang tersusun dan berpandangan jauh.

Malahan pada awal 90an itulah ekonomi Asean sedang berada di kemuncaknya. Seluruh dunia mengakui Malaysia adalah antara negara ekonomi harimau Asean yang mengalami pertumbuhan yang amat memberangsangkan. Faktor ekonomi mikro dan makro yang mapan telah memberi kelebihan kepada Malaysia berbanding dengan negara Asean lain.

Jika Tun M menyerahkan jawatan Menteri Kewangan kepada saya yang baru kering hingus pun ketika itu, ekonomi negara akan tetap berkembang kerana asas ekonomi yang dibina oleh perencana-perencana ekonomi terdahulu begitu kukuh. Malah perkembangan dan peluang ekonomi yang wujud di negara-negara Asia ketika itu turut menjadi tumpuan seluruh pelabur dan venture capitalist gergasi dunia. Bertrillion dana datang mencurah ke seantero Asia ketika itu.

Harga saham seluruh Asia termasuk BSKL melonjak ke paras tertinggi yang belum pernah terjadi. Pendek kata, baling saja duit ke mana-maba kaunter yang diniagakan ketika itu, pasti akan membawa keuntungan.

Harga saham ketika itu tidak lagi melambangkan asas atau fundamental dan prestasi syarikat.

4. Di saat kemakmuran yang melimpah ruah inilah Anwar diberi segala kuasa samada di peringkat parti mahu pun kerajaan oleh mentornya Tun Mahathir.

Kesempatan inilah yang diambil sepenuhnya oleh Anwar untuk memperkayakan kroni dan mengumpul "harta panas" semahunya bagi menjayakan matlamat dan perancangan sebenarnya untuk mengambilalih jawatan yang dipegang oleh Tun M. Atas maksud ini jugalah Anwar bertindak songsang dari rakan-rakannya yang lain seperti Fadhil Noor dengan memasuki UMNO.

Tanyalah kepada bekas-bekas pelajar Yayasan Anda dan bekas pimpinan ABIM pada tahun 82/83. Sewaktu Anwar menjawat jawatan Timbalan Menteri di JPM atau Menteri Pertanian ketika itu, pernah mengadakan pertemuan dan dialog dengan pelajar YAA dan aktivis ABIM di bangunan rumah kedai Jalan Pantai Baru yang masih bingung dan keliru dengan tindakannya memasuki UMNO.

Tanyalah kepada mereka-mereka ini, apakah Anwar pernah mengeluarkan kata-kata yang antaranya berbunyi begini;

1. Ana masuk UMNO bukan nak jadi Timbalan Menteri atau nak jadi menteri. Ana nak jadi Perdana Menteri. Siapa di kalangan saudara-saudari yang tak mau ana jadi PM sila angkat tangan!

2. Ana tetap istiqomah dengan prinsip yang kita junjung bersama. Ia tidak akan berubah. Kalau dulu ana pernah kata Ghafar Baba, Musa Hitam UMNO totok, sekarang ana tetap berpendirian begitu. Kalau dulu ana kata gambar di dinding ini "tok pekong"(sambil menuding jari ke arah gambar DYMM SPB Agung) hari ini ana masih mengatakan ia "tok pekong".

Bagaimana bencinya ana dulu dengan ideologi assobiah yang dibawa oleh UMNO, ana masih tetap berpendirian begini.

Jika ana jadi PM, anta-ente sekelianlah yang akan merealisasikan prinsip dan idealogi yang kita pegang bersama....dan bla.....bla...blaa....blaaaaah. Biasalah mamat kaki temberang buat chong..

Maksuda ana menceritakan kisah dialog antara mereka ni ialah supaya perhatikan "apa niat dan maksud Anwar masuk UMNO"?

Dari awal, kemasukan Anwar ke dalam UMNO disandarkan di atas niat yang salah dan dendam terhadap para pemimpin totok UMNO.

Niat Anwar yang salah inilah yang telah menjadi penyebab utama kepada kehancurannya dalam politik di negara ini. Itu saja.

Apa yang telah terjadi kepada Anwar sepanjang tempoh berada dalam UMNO sehingga dipecat hanyalah sebab musabab yang disusun oleh Allah atas permintaan (perbuatan) Anwar sendiri.

No comments:

Post a Comment